Embleem Titel Facebook

Kolenbrander van het Mastbos

Breda: Hotel Mastbosch

Wij stellen ons de late middeleeuwen voor als een tijd waarin Nederland nog bedekt was met een deken van uitgestrekte bossen. Toch moeten wij dat beeld een beetje bijstellen. Grote delen van Nederland waren helemaal niet zo dicht bebost in de vijftiende eeuw. Er was een voortdurende vraag naar hout voor huizen en schepen en van gebiedsbeheer had men nog nauwelijks gehoord.

Breda was in die tijd een plaats van grote betekenis, bestuurd door de Heren van Breda. Graaf Hendrik III van Nassau, een van deze Heren, was een modern denkend en flamboyant man voor die tijd. Hij, en zijn vrouw gaven destijds de opdracht tot het bouwen van het kasteel van Breda. Hendrik bezat een bijzondere collectie kunst en allerlei buitenissige voorwerpen, zoals een meteoriet die in een veld vlak naast Hendrik gevallen zou zijn. Men zegt dat in zijn huis in Brussel een bed stond waar maarliefst 50 personen in konden liggen.

De vrouw van Hendrik; Mencia de Mendoza, waarschijnlijk wél bij iedereen bekend, was in haar tijd één van de meest begeerde vrouwen.

Maar daar moeten we het nu niet over hebben... Hendrik heeft in 1514 de opdracht gegeven tot het planten van het Mastbos, jawel een bos vol masten. Het Bredase mastbos was dan ook het eerste grootschalige mastenbos. Tevens leverde het een mooi gebied, waar Hendrik met zijn vrienden en familie kon gaan jagen. En vlakbij had hij zijn riante buitenhuisje Bouvigne, dat toen nog Boeverijen heette.

Stel je eens voor wat er hier allemaal is gebeurd als je door het bos wandelt. Jachtpartijen door de hoge heren en graven van Nassau, houtkap voor de bouw van het kasteel van Breda en schepen voor onder andere de V.O.C., maar ook een gebied vol stroperij en smokkel, heidense rituelen en moord.

Jawel, zelfs dit paradijs ten zuiden van de oude stad Breda, was helaas ook het tafereel van een gruwelijke moord. Een zevenvoudige moord die een litteken achterliet in het patroon van paden. Nu we zover zijn gekomen, zal ik u dit duistere verhaal vertellen.

iconLees verder. Klik hier voor het tweede deel van "Kolenbrander van het Mastbos".


Vorige Volgende Terug