Embleem Titel Facebook

Verhalen in de Seterse Hoeve (vervolg)

Oosterhout: Gasterij De Seterse Hoeve

"Als jij je ogen goed de kost geeft, hier in de bossen. Dan zie je dat het opgedeeld is in vele percelen, lang en rechthoekig. Daarbij, mijn vriend, stonden ooit de Keten. In de tijd van Willem van Duvenvoorde zou het landschap hier schitteren van glimmende harnassen en kleurige tenten en banieren. Daar, op de Kurassiersheide, streden de ridders van Strijen en anderen voor de eer.

Maar in 1732 verrees hier een groots kampement. Het Hollandse leger houdt er een enorme oefening en van heinde en verre komt men kijken naar dit militaire vertoon. Men denkt er een fijn reisje van te maken. Maar helaas voor die Hollanders zijn de karrensporen in Brabant van een andere maat dan hun rijtuigen en keer op keer lopen de Hollandse toeristen vast"

Er wordt gelachen en nog eens bijgeschonken. Maar de verteller is nu op gang en zonder dralen gaat hij door. "Maar voor wie denkt dat het hier enkel een vrolijke boel was... Halverwege de achttiende eeuw wordt het zuiden van de Nederlanden overspoeld met boevenbenden. In Limburg schuwt men de Bokkenrijders, vanuit Gelderland komen de Zwartmakers Brabant onveilig maken en ten noordoosten van Oosterhout houdt de bende van de Witte Veer huis. Genadeloze rovers zijn het.

Sommigen opereren echter niet in een bende, maar gaan zelfstandig op boevenpad. Zij prikken brandbrieven met een mes op de deuren van rijke boeren. Als de slachtoffers niet op een bepaalde tijd een bepaalde hoeveelheid geld wegleggen, dreigen zij met brandschatting. In deze streek maakt vooral Adriaan van Kampen zich schuldig aan deze brandschatting en wordt in 1787 op de Bredase Markt ter dood gebracht. Later zou de bende van de Zwartmakers opgerold worden en zij werden met zijn allen opgehangen op het Galgenveld, net buiten Dorst".

Nu zweeg men, want de dood is nimmer een goede afloop.

Stof tot nadenken

Zo verging het menig avond tot diep in de nacht in dat oude boerderijtje tot het boerderijtje verwoest werd door een felle brand. Wat er overbleef was niets dan een bouwval. Het diende weer opgebouwd te worden, eiste het verzekeringsbedrijf. Maar zover kwam het niet en het bleef lange tijd een ruïne. Maar, zoals u ziet, zijn de mooie tijden teruggekeerd. En misschien, met een beetje geluk, weerklinkt in de gelagkamers van de Seterse Hoeve nog een mooi verhaal uit de oude tijden.

iconWilt u dit verhaal nog eens op uw gemak beluisteren? Klik dan hier voor de luisterversie van "Verhalen in de Seterse Hoeve".

iconLuister ook naar de andere verhalen in onze serie Baroniepoorten.


Vorige Volgende Terug