Embleem Titel Facebook

De schat van de Zwartmakers (geocache)

Chaam - Huis ten Bosch pannenkoekenrestaurant

Een week zonder eten....Mijntje schraapte met haar lepel de laatste restjes uitgedroogde pap uit de pan. Eric zag met lede ogen aan hoe Mijntje zienderogen vermagerde en hij voelde zich wanhopig worden. Nog een week en hij had geen klein zusje meer! Met zijn 16 jaar had hij al de zorg over zijn zusje, hun ouders waren 2 jaar geleden overleden aan een ziekte.

Iedere dag werkte hij bij een rijke man, waar hij zich in allerlei bochten wrong om het de generaal naar zijn zin te maken. Steenrijk was Generaal ter Borch en hij wist donders goed dat zijn bedienden afhankelijk van hem waren. Zonder hem hadden ze helemaal geen eten en hij maakte flink misbruik van zijn macht. Dat de generaal er genoegen in schepte om zijn loon in te houden omdat het hout niet klein genoeg was gehakt, of dat zijn wijn te koud was ingeschonken of....de lijst klachten van zijn werkgever over de jongen was eindeloos.

Op een dag was Eric het gesol van zijn baas beu, hij voelde de woede langzaam opborrelen. Stiekem sloop hij naar de keuken, haalde een brood tevoorschijn en sneed er snel een stuk vanaf. Dan had zijn zusje vanavond in elk geval wat te eten. Ineens ging de deur open en daar stond de kok, met een boze blik naar hem kijkend. Op heterdaad betrapt was hij, met het stuk brood onder zijn arm en de andere aangesneden helft op de broodplank. Hakkelend en bevend legde hij uit dat z'n zusje honger had en al een week niet had gegeten, het gezicht van de kok verzachte, en nadat hij even om zich heen had gekeken wenkte hij de jongen. Zonder achterom te kijken verdween de kok naar buiten en Eric, nu toch wel heel nieuwsgierig geworden volgde de oudere man door de deur naar de tuin. Weer keek de kok, genaamd Han, schielijk om zich heen. Hij bracht zijn hoofd dichtbij die van Eric en heel zacht fluisterde hij: heb je wel eens gehoord van de bende de zwartmakers? Na een knik van de bediende, vervolgde de kok zijn verhaal. Vanavond slaan we toe bij de generaal, ja inderdaad, onze baas! Hij heeft een boodschap gekregen dat hij om middernacht onder de grote eik een schatkist gevuld met goud en juwelen moet zetten. Zo niet, dan zal de haan op zijn dak kraaien..... Doe je mee? Dan krijg je ook een deel van de schat en hoef je nooit meer brood te stelen voor je zusje!

Daar hoefde Eric niet lang over na te denken. En zo kwam het dat hij om middernacht, met zijn gezicht helemaal zwart gemaakt door de roet, met nog drie andere bendeleden in de bosjes lag te wachten op de generaal. Daar kwam een man aan, met een grote kist achter zich aan slepend. Voorzichtig keek de jongen tussen de bladeren door toe hoe de generaal de kist onder de boom wegzette en zich daarna snel uit de voeten maakte. Na 10 minuten gaf Han een van te voren afgesproken teken, waarna Eric met de andere bendeleden naar de kist renden en deze de bosjes in droegen. Verwachtingsvol maakte de mannen de kist open en slaakten opgewonden kreten bij het zien boven zoveel goud en juwelen. Het was gelukt!

Na het verdelen van de buit keerde de jongen met zijn armen volbeladen met goud terug naar huis, waar Mijntje op hem stond te wachten. Zijn zusje had natuurlijk geen oog dicht gedaan terwijl haar broer zich in dit gevaarlijke avontuur stortte!

De volgende ochtend stapte Eric vrolijk fluitend naar zijn werk, zijn geldzorgen waren voorgoed voorbij! De generaal was die dag nog veeleisender dan anders, de jongen was nog niet klaar met het ene werkje of de volgende opdracht werd alweer door de gang geschreeuwd. Toen Eric met zijn dienblad met eten binnenkwam, keek de generaal voor het eerst echt naar zijn bediende. Langzaam kwam hij van achter zijn bureau vandaan en liep op Eric toe. Voorzichtig deed de jongen een stapje achteruit, zijn baas keek nu wel heel boos! Eerst sloeg de generaal het dienblad uit zijn handen en daarna kreeg Eric een draai om zijn oren. Verbijsterd stond Eric daar, had de generaal een vermoeden dat hij....nee, dat kon toch niet! "Wa... waarom doet u dat meneer?" De generaal gromde: voortaan moet je je beter wassen als je op rooftocht bent gegaan, je hebt nog zwart achter je oren! En verdwijn nu uit mijn ogen, ik hoef je nooit meer te zien!"

Wil je weten waar Eric zijn deel van de schat heeft verstopt? Los dan de raadsels op en vindt de coördinaten van de schat. Kun jij uitvinden waar de schat verstopt ligt, ga dan snel kijken.

Stap 1: Los de raadsels op...

Vorige Volgende Terug