Embleem Titel Facebook

Persberichten 2016

Burgemeester en wethouder openen Baroniepoort bij Gasterij de Posthoorn

Door Peter Houtepen op 29 september 2016

ETEEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur is sinds woensdag een tweede Baroniepoort rijker. Na die bij de Menmoerhoeve aan de Zundertseweg, die een tijd terug al in gebruik werd genomen, staat er nu ook eentje bij paviljoen de Turfvaart in Etten-Leur Noord.

Baroniepoorten ontsluiten waardevolle natuurgebieden of bijzondere cultuurhistorische plekken in de Baronie en vormen als het ware toegangspoorten. Sinds juni 2005 heeft streeknetwerk LandStad de Baronie, inclusief de poort bij de Turfvaart, nu acht Baroniepoorten gelanceerd.

Adriaan van Bergen

Iedere poort heeft zijn eigen thema en eigen legende. In het geval van Etten-Leur Noord gaat het om Adriaan van Bergen, de bedenker van de list met het Turfschip van Breda, waarmee Prins Maurits in 1590 de stad Breda kon veroveren op de Spanjaarden.

Overlevering

De ingebruikname van de poort werd woensdag onder andere bijgewoond door de overlevering van de turfschipper Adriaan van Bergen in de persoon van (mulder) Tiny Augustijn, eigenaar Ton Stoop van de Turfvaart, een delegatie van de Stichting Adriaan van Bergen en wethouder Jan van Hal.

Brandmerken

Nadat twee zogeheten legendejagers woensdag nog eens het verhaal over de list van Adriaan van Bergen uit de doeken hadden gedaan, werden de vier tekens die iedere Baroniepoort kent op de vier zijden van de balk vereeuwigd door ze erop te brandmerken. Die vier tekens zijn een kroontje, een slak, een aardbei en een eikenblad. Het kroontje staat voor de Nassaustad Breda en de Baronie van Breda; de slak beeldt het langzame, rustige leven uit; de aardbei staat voor de streekproducten die in de Baronie te vinden zijn en het eikenblad voor het groen in de omgeving. Ze werden vakkundig aangebracht door 'Adriaan van Bergen' zelf, Jan van Hal, Ton Stoop en Frank Vrolijk namens de Stichting Adriaan van Bergen.

Bekijk het originele bericht.

Vorige Volgende Terug