Embleem Titel Facebook

Geocache Huis ten Bosch

Zwartmakers waren de Bokkenrijders van deze streek. Hun leider kwam uit Amsterdam, maar de bende ontstond in Gelre (Gelderland). Daar werden ze met veel machtsvertoon verjaagd en zij vluchtten naar Brabant.
Lange tijd maakten zij Brabant onveilig met roofovervallen, brandschattingen, moord en doodslag. Ze werkten veelal met brandbrieven waarin zij de herenboeren en adelijken in hun grote huizen voor de keus stelden: een bedrag op een afgesproken plaats of anders zou de rode haan op het dak kraaien. Wat dat betekende kun je wel raden. Meestal werd er betaald.

 

Zwartmakers danken hun naam aan het feit dat ze hun gezicht met roet of het zwartsel uit de pan insmeerden. Zo kon niemand hen herkennen. Binnen de bende hing altijd een geheimzinnige sfeer. Iedereen hield zijn identiteit voor elkaar verborgen, ook voor elkaar. Zo kon men elkaar nooit verraden.
Of de herbergier zelf bij de Zwartmakers heeft gehoord is nooit bewezen. Maar dan had hij in elk geval wel banden met hen. Veel informatie werd via een vogelhuisje bij de herberg doorgegeven. Het vogelhuisje met de gekruiste sleutels. Aan de stand van de sleutels konden de herbergier of de Zwartmakers zien of er iets te melden was.
Klik hier als je de codetaal met de sleutels wilt leren.

 

Maar die rauwe tijden zijn vervlogen. Wat is er gebeurd met de Zwartmakers? Welke overval planden zij? Werden zij gearresteerd of zijn zij gevlucht? Misschien is in dit gebied nog iets van die geheimzinnige bende terug te vinden. Want wat heeft deze herberg te maken met die Zwartmakers? Duik in de wereld van de Zwartmakers. De sleutel tot deze tocht ligt in het verhaal dat je net gelezen hebt. Ga verder>>>

 

Vorige Volgende