Embleem Titel Facebook

Het Mirakel van Oelbert

Den Hout: Hét Pannekoeckershuys

Lang geleden, nog voordat er een kanaal tussen de Mark en Oosterhout lag, was de Vrachelse Heide een uitgestrekt gebied. Heidevelden, gemengd bos en mysterieuze zandverstuivingen die als geesten door het natuurgebied leken te dwalen.

Jazeker, de zandverstuivingen, daar was iets mee. Vooral wanneer de maan vol en helder aan de hemel stond, leek het gebied alle katten uit de omgeving aan te trekken. Op de zandduinen aangekomen, namen deze katten echter hun ware gedaante aan. In werkelijkheid waren zij heksen en bij volle maan dansten zij hun woeste dansen, vergezeld van een ijzingwekkend gekrijs. Op dergelijke momenten was het niet verstandig om je in de buurt te wagen.

Dat wist ook Oelbert, een boer die nagenoeg op de bosrand woonde. Bij elke volle maan sloot hij zijn luiken maar lag vervolgens de nacht wakker van het ijselijke gekrijs in het bos.

Zo kwam het dat hij op een mooie dag achter zijn ossen liep. Zij ploegden lange voren door zijn akkertje. Maar Oelbert kon zich amper wakker houden. Knikkebollend en zuchtend maande hij zijn ossen tot stilstand. Het was tijd voor een pauze. Oelbert liet zich op de grond zakken en sliep vrijwel gelijk in.

Wie kon vermoeden dat zijn leven zo drastisch zou veranderen. Want nauwelijks was hij in dromenland of uit de bosjes verderop verschenen drie haveloze mannen. Woeste tronies hadden zij en één van hen droeg een lang en bebloed mes. In die tijd waren hielden de Baanstropers rond Oosterhout huis. Zij waren gruwelijke rovers en deinsden er niet voor terug om zij die hen de weg belemmerden de keel door te snijden. Deze keer echter was de overval iets anders gegaan dan zij hadden ingeschat. Er had bloed gevloeid, maar de schout was in aantocht. De Baanstropers maakten zich uit de voeten, de bossen in, achterna gezeten door het plaatselijk gezag. De bandieten hadden al snel door dat zij geen kans maakten. Dit was het moment dat zij uit de bosjes te voorschijn sprongen en verderop Oelbert vredig zagen slapen.

iconLees verder. Klik hier voor het tweede deel van "Het Mirakel van Oelbert".


Vorige Volgende Terug